„László” harmincöt éves, pszichológiát végzett, két gyerekes apuka. Amikor megkérdeztem, hogy néz ki egy napja, annyit felelt nevetve: munka és család.

 P: Mit jelent számodra apának lenni?

László: apának lenni nem könnyű feladat, beletanulni még nehezebb, főleg az első gyerek születésekor. Megkönnyítette dolgomat, hogy jártam már a terhesség alatt különféle vizsgálatokra a párommal. Azt gondolom, nem szülőnek születünk, hanem azzá válunk.

Az apaság számomra négy dolgot jelent:

  1. anyagi biztonság megteremtése
  2. időbeosztás, munkaprogram átszervezése, hogy a családi aktivitással összeegyeztethető legyen
  3. közös időtöltés a gyerekekkel
  4. nevelésben játszott szerep kialakítása, megtanulása

 P: Mi az ami könnyű, mi az ami nehéz?

László: Manapság egyre több apuka szeretné kivenni részét a gyereknevelésből, gondozásból, igyekszik megtalálni azokat a feladatokat, amiket bátran el tud végezni, amiben biztonságban érzi magát. Ezzel így vagyok én is. Ezért jó, ha a párom hagyja, hogy azt csináljam, amit szeretek.

Ami nagyobb munkát jelent részemről és környezetemben is ezt látom, összeegyeztetni a nevelési elveket. Amit tilt anya, azt apa is tiltja és fordítva. Illetve következetesnek lenni mindig, bármilyen körülmények között. Már nem táncolok vissza akkor, ha úgy gondolom, ez ráér később is, vagy ma nincs kedvem a büntetéshez. Mert a gyereknek azt sugallom: itt minden változhat, miért is tartsam be a szabályokat?

Folyamatosan szülőnek kell lenni, viszont az tévhit, hogy mindig pozitív hangulatot kell a gyereknek mutatni. Hisz a gyerekeknek sem mindig kellemes a napjuk és meg kell tapasztalják általunk is, hogyan kezelünk egy-egy ilyen helyzetet. Másképp idealizálja szüleit és azt fogja érezni, vele nincs minden rendben.

 P: Mit jelent az apa jelenlétének hiánya?

László: A családi nevelésben mindkét fél együttes közreműködésére szükség van. Vannak olyan kutatások, melyek igazolják, hogy az apa jelenléte mennyire befolyásoló tényező az egészség szempontjából is, az anya és a gyerekek gyakrabban betegek, ha apa kevésbé “elérhető”. A fiúknak az apa jelenti a példaképet és mivel a gyerek legtöbbször utánozva sajátítja el a dolgokat, egy apának nagyon fontos, hogy azt várja el csemetéjétől, amit ő maga is meg tud tenni, amit képvisel. A lányoknál a férfikép szempontjából is fontos, hisz apjával való kapcsolata megalapozza, hogy későbbi párkapcsolataiban, házasságában hogyan fog viszonyulni partneréhez.

Mitől érzed jó apának magad?

László: Gyerekeim születése után kicsit háttérben éreztem magam, hisz párom nem tudott úgy figyelni rám, mint szülés előtt, de ez teljesen természetes. Ahogy cseperedtek a gyerekeim, egyre több mindenbe tudtam bekapcsolódni, ettől fontosabbnak éreztem magam. Úgy érzem jó apa vagyok, ha tudok rájuk minőségi időt szakítani munkám mellett illetve a határok meghúzásában és a fegyelmezésben is résztveszek. Az, hogy mekkora lehetőséget kapnak a férfiak apaszerepük megélésére, az anyán is múlik.

Szerző: Barna Katalin pszichológus-pszichoterapeuta